Offshore windfarm

In het NSO windmolenpark ten noorden van Helgoland (Duitse Noordzee), zijn sinds half september Rope Access Group en het duikbedrijf Dutch Underwater Contractors aan het werk.
In het park worden op dit moment 49 jackets geplaatst voor de windmolens. Na visuele coating inspecties verwijderen wij de grout- en hydraulische leidingen boven water en onderwater hetzelfde door de duikers.

Grout- en hydraulische slangen zijn bevestigd aan de poten van het jacket, lopen vanaf het platform op +25 m naar de bodem op – 25m, en dienen verwijderd te worden nadat ze gebruikt zijn geweest voor fundering van de jackets.

In een nauwe samenwerking worden er onder en boven water inspecties uitgevoerd, waarna er met rope access technieken de leidingen in bundels (tot 600 kg) worden verwijderd en aan boord van het duikschip worden verzameld.

De hydraulische leidingen worden eerst geflushed, alle hydrauliekolie wordt geregistreerd, verzameld en volgens de regels afgevoerd. Hangend in de touwen worden dan de afzonderlijke leidingen losgemaakt, alvorens ze gecontroleerd naar de zeebodem worden gelaten. Tot 25 meter diepte doen de duikers hetzelfde; inspecteren, hydraulisch knippen van leidingen en verwijderen van bevestigingsbanden.
Het rope access team van RAG vaart iedere dag van Helgoland naar het windmolenpark.